Wat mag een incassobureau niet doen?

Een incassobureau mag de debiteur overhalen de openstaande factuur te betalen maar is hierbij verbonden wettelijke aan regels. Wat mag een incassobureau niet doen?

Wat mag een incassobureau wel of juist niet doen?

In de meeste gevallen is dit voldoende om de debiteur over te laten gaan tot de betaling van de openstaande factuur. Slaagt het incassobureau er niet in het geld te innen? Dan moet er rekening gehouden worden met verschillende wettelijke regels. Want wat mag een incassobureau niet doen? Daar vertellen we je alles over.

Spring snel naar:

Wat mag een incassobureau wel doen?

Heb jij een klant die weigert te betalen? Dan kan je een incassobureau inschakelen. Een incassobureau probeert de openstaande factuur te innen in de fase voordat de rechter eraan te pas komt. Een incassobureau mag de debiteur overhalen te betalen door hem te mailen of te bellen. 

Ook mag een incassobureau aanmaningen en sommaties versturen en betalingsregelingen opstellen. Het incassobureau kan ook ingezet worden om eventuele misverstanden tussen jou en de debiteur te bemiddelen.  

Een incassobureau schrikt de debiteur in de meeste gevallen af, waardoor hij of zij toch over zal gaan tot betaling. Helaas is dit niet zo in alle gevallen. Wanneer het incassobureau er niet in slaagt om het verschuldigde bedrag te innen, is het tijd om een deurwaarder in te schakelen. Een incassobureau mag de debiteur namelijk niet dwingen om over te gaan tot betaling en een deurwaarder wel.  

Wat mag een incassobureau niet doen?

Wanneer de betaling tijdens het buitengerechtelijke incassotraject niet doorgevoerd wordt, heeft het incassobureau geen bevoegdheden om het geld te innen. Voor het gerechtelijke traject hebben zij een advocaat of deurwaarder nodig.  

Een incassobureau mag namelijk geen dagvaarding uitbrengen of beslag leggen op eigendommen van de debiteur. Veel incassobureaus dreigen hier echter wel mee. Wij vinden het hanteren van een strenge aanpak niet de juiste manier om het geld te innen. Wij bieden liever de helpende hand aan de debiteur waardoor de klantrelatie behouden wordt.  

Het inschakelen van een deurwaarder

Eigenlijk mag een incassobureau dus niet erg veel doen om het verschuldigde bedrag te innen. Het mag enkel verzoeken om de debiteur over te laten gaan tot betaling. In de meeste situaties schrikt dit de debiteur af, waardoor de betaling alsnog gedaan wordt. Maar helaas komt het ook wel eens voor dat het incassobureau er niet in slaagt het verschuldigde bedrag te innen. Een incassobureau mag in dat geval niet veel meer doen. Daarom kan er een deurwaarder worden ingeschakeld. 

Een deurwaarder is namelijk bevoegd om ambtelijke handelingen te verrichten. Wanneer de deurwaarder in het bezit is van een vonnis of een beschikking mag hij de volgende handelingen uitvoeren: 

  • Een dagvaarding uitbrengen 
  • Officieel dwangbevelen en vonnissen overhandigen 
  • Beslag leggen op loon, salaris, inkomsten, banktegoeden, roerende en onroerende zaken 
  • In geval van huurachterstanden overgaan tot ontruiming 

Het klinkt nu misschien alsof een deurwaarder écht alles mag doen om het geld te innen waar jij recht op hebt, maar dat is niet helemaal waar. Er is namelijk een beslagvrije voet. Op dit bedrag van het inkomen mag geen beslag worden gelegd omdat de debiteur een basisbedrag nodig heeft om van te kunnen leven. 

Verder mag een deurwaarder geen beslag leggen op de voorraad eten van de debiteur. Ook op het beddengoed en de kleding dat op dat moment wordt gedragen mag geen beslag gelegd worden. Een deurwaarder mag dus veel doen om het verschuldigde bedrag te innen, maar niet alles. Wil jij alles weten over wat een deurwaarder wel en niet mag doen? Lees dan onze blog: ‘Wat doet een deurwaarder?’. 

Incassobureau of deurwaarder nodig?

Hopelijk hebben we je een duidelijk antwoord gegeven op de vraag: ‘wat mag een incassobureau niet doen?’. Heb jij een klant die de openstaande factuur weigert te betalen? Dan is het tijd om een incassobureau in te schakelen. Gocasso is een professioneel no-cure-no-pay incassobureau. Innen wij niets? Dan betaal jij ook niets! Veel ondernemers zijn bang om de relatie met de klant te verpesten wanneer zij een incassobureau inschakelen. Daar hoef je bij Gocasso niet bang voor te zijn. Wij gaan voor een persoonlijke, professionele benadering en bieden de helpende hand aan de debiteur. 

Mocht het toch zo zijn dat het incassobureau het verschuldigde bedrag niet weet te innen? Dan kan je bij ons ook terecht voor een professionele deurwaarder. Wij wachten niet af, maar pakken écht door. Geeft de debiteur niet thuis? Dan voeren wij de druk op met maar één doel voor ogen: we innen het geld waar jij recht op hebt! 

Heb jij nog vragen? Of wil je graag kennis maken met een van onze medewerkers? Twijfel dan niet en neem gerust contact met ons op! 

Uw geld snel incasseren?

Bij Gocasso zorgen we ervoor dat elk dossier de aandacht krijgt die het nodig heeft. Wilt u kennismaken met de directe werkwijze van Gocasso? Dien dan meteen uw incasso in en we gaan zo snel mogelijk voor u aan de slag!