Wat doet een deurwaarder?

Een deurwaarder wordt beëdigd door de rechtbank en benoemd door de koning. Hij is de enige persoon in Nederland die bevoegd is daadwerkelijk schulden te incasseren door middel van beslaglegging. Een deurwaarder mag dus letterlijk een ‘bevel’ doen tot betaling.  Maar wat doet een deurwaarder precies?

Wat doet een deurwaarder?

Je kunt een deurwaarder zien als het laatste redmiddel wanneer de debiteur het verschuldigde bedrag niet kan of wil betalen.

Maar wat doet een deurwaarder precies? Wat mag hij wel en juist niet doen om de schulden te innen? Wij vertellen je alles wat je moet weten.  

Spring snel naar:

Wat is een deurwaarder?

Een deurwaarder wordt beëdigd door de rechtbank en benoemd door de koning. Hij is de enige persoon in Nederland die bevoegd is daadwerkelijk schulden te incasseren door middel van beslaglegging. Een deurwaarder mag dus letterlijk een ‘bevel’ doen tot betaling.  

Een deurwaarder wordt vaak door elkaar gehaald met een incassobureau. Echter mag een incassobureau de debiteur enkel verzoeken te betalen. Zonder deurwaarder kunnen zij geen verdere stappen ondernemen. Toch weet een incassobureau vaak het geld al te innen met een sommering, waardoor een deurwaarder niet meer nodig is. Is het incassobureau niet gelukt om het verschuldigde bedrag te innen? Dan kan de deurwaarder worden ingeschakeld. Maar wat doet een deurwaarder precies? 

Wat doet een deurwaarder precies?

Een deurwaarder is bevoegd om ambtelijke handelingen te verrichten. Als hij in het bezit is van een vonnis of beschikking mag hij de volgende dingen doen: 

  • Het uitbrengen van een dagvaarding 
  • Het officieel overhandigen van dwangbevelen en vonnissen 
  • Beslaglegging op loon, salaris of inkomsten 
  • Beslaglegging op banktegoeden 
  • Beslaglegging op roerende en onroerende zaken 
  • In het geval van huurachterstanden overgaan tot ontruiming 

 

Wanneer de deurwaarder de debiteur voor de rechter heeft laten komen met een dagvaarding, voert hij ook nog een aantal taken uit. Zo maakt de deurwaarder een uitgebreid verslag van zijn bezoek aan de debiteur. Hierin staat dat de persoon de dagvaarding heeft ontvangen. Dit verslag wordt ook wel het deurwaardersexploot genoemd.  

Wat mag een deurwaarder dan juist niet doen?

Het klinkt alsof de deurwaarder eigenlijk alles mag doen om het geld te innen waar jij recht op hebt. Toch is dit niet helemaal waar. Er is een beslagvrije voet. Op dit deel van het inkomen mag geen beslag gelegd worden. De debiteur moet namelijk een basisbedrag hebben om van te kunnen leven.  

Ook mag de deurwaarder geen beslag leggen op de voorraad van het eten van de debiteur, het beddengoed en de kleding die op dat moment gedragen wordt. De koelkast waar de voorraad eten in ligt mag dan weer wel in beslag worden genomen. Een deurwaarder mag dus veel doen om het geld te innen waar je recht op hebt, maar niet alles. 

Moet ik een deurwaarder of een incassobureau inschakelen?

Veel mensen zijn niet volledig op de hoogte van het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder. Want wie moet je nou inschakelen als je een klant hebt die weigert te betalen?  

Om de klantrelatie te behouden raden we aan om eerst een incassobureau in te schakelen. Dit voelt namelijk vaak laagdrempeliger aan. Meestal schrikt een brief of telefoontje de debiteur al af, waardoor hij het verschuldigde bedrag direct betaalt. Toch zijn er ook debiteuren die hier niet zo van onder de indruk zijn. Een incassobureau kan hen toch niet dwingen om over te gaan tot betaling. Ze mogen enkel een verzoek indienen.  

Wanneer het incassobureau de deurwaarder niet weet over te halen te betalen, kan er een deurwaarder worden ingeschakeld. Hij stuurt de debiteur in de meeste gevallen twee brieven en belt hem één keer. Als de debiteur dan nog niet betaald heeft, wordt de gerechtelijke procedure gestart.  

De debiteur kan zijn verhaal doen bij de rechter en vervolgens wijst de rechter een vonnis. De deurwaarder kan het vonnis hierna gaan incasseren. Op die manier krijg jij het geld terug waar je recht op hebt.  

Deurwaarder of incassobureau nodig? Kies voor Gocasso

Hopelijk heb je antwoord gekregen op de vraag: wat doet een deurwaarder? Misschien ben je er wel achter gekomen dat je niet op zoek bent naar een deurwaarder, maar juist naar een incassobureau. Of je nu op zoek bent naar een deurwaarder of een incassobureau, Gocasso kan jou helpen. Wij investeren in de nieuwste technieken waardoor debiteuren snel en laagdrempelig benaderd worden. Je kan al jouw tijd investeren in je organisatie. Wij verzorgen namelijk de administratie van jouw debiteuren, waardoor jij tijd overhoudt.  

Veel ondernemers zijn bang de relatie met de klant te verslechteren wanneer zij een incassobureau of deurwaarder inschakelen. Bij Gocasso hoef je hier nooit bang voor te zijn. Wij vinden het namelijk ontzettend belangrijk om professioneel te blijven. Om deze reden maken wij gebruik van begrijpelijke taal, luisteren we enorm goed en bieden we de helpende hand aan de debiteur. Dit werkt overigens veel beter dan het hanteren van een strenge aanpak.  

Wij wachten niet af, maar pakken écht door. Wanneer de debiteur niet thuis geeft, voeren wij de druk op. Dit doen we met maar één doel: we gaan het geld innen waar jij recht op hebt. Oftewel, samen met onze ervaren en moderne deurwaarder gaan we jouw vonnis op een verantwoorde en efficiënte manier incasseren.  

Heb jij nog vragen of wil je graag kennis maken met een van onze medewerkers? Neem dan gerust contact met ons op 

Uw geld snel incasseren?

Bij Gocasso zorgen we ervoor dat elk dossier de aandacht krijgt die het nodig heeft. Wilt u kennismaken met de directe werkwijze van Gocasso? Dien dan meteen uw incasso in en we gaan zo snel mogelijk voor u aan de slag!