Wat is het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder?

Een incassobureau en een deurwaarder zijn twee definities die regelmatig onbedoeld door elkaar gebruikt worden. Wij leggen je in deze blog uit wat het verschil precies is.

Wat is het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder?

Een incassobureau en een deurwaarder, twee definities die regelmatig door elkaar gebruikt worden. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder? Wij vertellen je alles over wat een incassobureau doet, waarvoor je een deurwaarder kan inschakelen en wat het verschil precies is tussen een incassobureau en een deurwaarder 

Spring snel naar:

Wat doet een incassobureau?

Geld innen in opdracht van schuldeiser

Als we het hebben over een incassobureau dan bedoelen we een bedrijf dat schulden int. Dit gaat altijd in opdracht van een schuldeiser. Wanneer er een incassobureau wordt ingeschakeld loopt het contact niet meer via de schuldeiser, maar via het incassobureau. Dus wil de debiteur iets regelen of vragen? Dan dient hij het incassobureau te benaderen.  

 

Het incassobureau stopt een hoop tijd en moeite in het werk. Dit kost uiteraard geld. De kosten voor het incassobureau komen boven op de schuld van de debiteur. Wanneer er niet op tijd betaald wordt, kost dit dus alleen maar meer geld. Gocasso is een no cure no pay incassobureau. Dit wil zeggen dat wanneer wij niets innen, er ook niets betaald dient te worden.  

Wanneer schakel je een incassobureau in?

Weigert jouw debiteur te betalen?

Heb jij een debiteur die weigert te betalen? Dan kan je een incassobureau inschakelen. In de meeste gevallen betekent dit wel dat er al een rekening en een herinnering is verstuurd. Wanneer de debiteur dan nog steeds niet heeft betaald, wordt er een aanmaning verstuurd. Vanaf dat moment komen er kosten boven op het verschuldigde bedrag. In de aanmaning staan de volgende zaken vermeldt: 

 

  • Welk bedrag er betaald dient te worden 
  • Wat de gevolgen zijn wanneer het verschuldigde bedrag niet op tijd betaald wordt 
  • Hoe hoog de eventuele btw bedraagt die over de incassokosten berekend wordt 

 

Bij iedere aanmaning die verstuurd wordt loopt het bedrag op. Weigert de debiteur nog steeds te betalen na verschillende aanmaningen? Dan wordt er vaak een deurwaarder ingeschakeld.  

Wat doet een deurwaarder?

Wettelijke status

Een deurwaarder int ook schulden in opdracht van een schuldeiser. Een deurwaarder heeft in tegenstelling tot een incassobureau een wettelijke status. Een belangrijk verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder is dan ook dat een deurwaarder meer macht heeft.  

 

Reageert de debiteur niet op de communicatie van het incassobureau? Dan zullen zij waarschijnlijk een deurwaarder inschakelen. Voor een deurwaarder geldt ook dat het werk dat zij doen extra kosten met zich meedragen. De kosten die de deurwaarder maakt komen ook weer boven op de schuld en dient door de debiteur te worden betaald.  

Wat is precies het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder?

Wat mogen zij wel en niet?

Er zit een verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder. Een incassobureau heeft namelijk geen wettelijke status. Een incassobureau mag dan ook geen beslag leggen op spullen, bankrekening of loon. Er zijn incassobureaus die dit wel aankondigen in hun brieven. Dit kan uiteraard beangstigend zijn maar zij mogen dit uiteindelijk niet doen.  

 

Het belangrijkste verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder is dat een deurwaarder dit wel mag. Wordt er niet gereageerd op de brieven van het incassobureau? Dan zal de schuldeiser een deurwaarder inschakelen om de debiteur tot betaling te dwingen. Dit zijn een aantal zaken die een deurwaarder wel mag doen, maar een incassobureau niet: 

 

  • Een dagvaarding uitbrengen 
  • Beslag leggen op bijvoorbeeld spullen, bankrekening en loon 
  • De woning van de debiteur ontruimen 

Op zoek naar een incassobureau of een deurwaarder? Gocasso!

Neem gerust contact met ons op!

Hopelijk is het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder duidelijk geworden na het lezen van deze blog. Vind je het nog steeds lastig om te achterhalen wie je nou precies moet inschakelen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder. 

 

Ben jij op zoek naar een professioneel incassobureau of deurwaarder? Je wil het geld waar je recht op hebt innen, maar je wil de klantrelatie niet verslechteren? Dan ben je bij Gocasso aan het juiste adres. In plaats van het versturen van strenge brieven bieden wij de helpende hand aan de debiteur. Heb je interesse? Neem gerust contact met ons op!  

Uw geld snel incasseren?

Bij Gocasso zorgen we ervoor dat elk dossier de aandacht krijgt die het nodig heeft. Wilt u kennismaken met de directe werkwijze van Gocasso? Dien dan meteen uw incasso in en we gaan zo snel mogelijk voor u aan de slag!