Het verloop van de incassoprocedure

Door de incassoprocedure te starten in jij het geld waar je recht op hebt. Maar hoe verloopt de incassoprocedure eigenlijk precies?

Hoe verloopt de incassoprocedure?

De grootste frustratie van iedere ondernemer: een klant die weigert te betalen. Ontzettend vervelend natuurlijk, maar gelukkig kan je er iets tegen doen: de incassoprocedure starten. In dit artikel leggen we je uit hoe de incassoprocedure precies in zijn werk gaat.  

Spring snel naar:

De incassoprocedure start met het pré-incassotraject

Is de afgesproken betalingstermijn verlopen? Dan schakel je nog niet direct een incassobureau in. De debiteur moet namelijk wel eerst de kans hebben gekregen om het verschuldigde bedrag alsnog te betalen. Daarom is de eerste stap van de incassoprocedure het pré-incassotraject. Tijdens dit traject neem je contact op met de debiteur om hem te herinneren aan zijn betalingsachterstand. Wat je precies doet tijdens het pré incassotraject is afhankelijk van het feit of het om een zakelijke of particuliere klant gaat. Dit zullen we even toelichten.  

 

Een particuliere klant 

Wanneer jij een particuliere klant hebt die de factuur niet heeft betaald, ben je verbonden aan wettelijke regels. Je moet namelijk rekening houden met een aantal dingen voordat je een incassobureau inschakelt. Tijdens de eerste fase van de incassoprocedure stuur je de particuliere klant een aanmaning (veertiendagenbrief). Hiermee geef je de debiteur nog twee weken de kans om het afgesproken bedrag alsnog te betalen. Let er wel goed op dat deze brief aan specifieke eisen moet voldoen, anders wordt deze ongeldig verklaard. Heb jij na twee weken nog steeds het verschuldigde bedrag niet ontvangen? Dan is het tijd om een incassobureau in te schakelen en over te stappen naar het tweede onderdeel van de incassoprocedure. 

 

Een zakelijke klant 

In het geval van een zakelijke klant kan je het op een andere manier aanpakken. Je bent namelijk niet verbonden aan wettelijke regels. Je zou dus in principe meteen een incassobureau kunnen inschakelen. Echter raden we je dit wel af. Het is verstandig om op dezelfde wijze te handelen als in het geval van een particuliere klant. Zo zorg je ervoor dat je de klantrelatie behoudt.  

Een incassobureau inschakelen als neutrale bemiddelaar

Nadat je zelf contact hebt opgenomen met de debiteur schakel je een incassobureau in. In eerste instantie wordt er in deze fase van de incassoprocedure nog geen rechter ingeschakeld. Het incassobureau zal in deze fase als neutrale bemiddelaar optreden. Het buitengerechtelijke of minnelijke incassotraject gaat nu van start. De debiteur zal meerdere aanmaningen ontvangen van het incassobureau. Dit wordt schriftelijk, per e-mail en telefonisch gedaan. 

 

Veel ondernemers zijn bang om de relatie met hun klant te verpesten door een incassobureau in te schakelen. Veel incassobureaus schrikken de klant namelijk juist af met hun strenge aanpak. Dit wil Gocasso voorkomen! Wij bieden de helpende hand aan de debiteur waardoor de klantrelatie wordt behouden. Wij zorgen ervoor dat jij op een professionele manier het geld int waar jij recht op hebt.  

Gerechtelijke incassotraject: debiteur wordt voor de rechter gedaagd

Wanneer de debiteur het openstaande bedrag nog steeds niet betaald heeft is het tijd voor de volgende fase van de incassoprocedure: het gerechtelijke incassotraject. Wij stellen dan een dagvaarding op. Deze dagvaarding wordt door de deurwaarder bij de debiteur afgeleverd. Met een dagvaarding wordt de debiteur voor de rechter gedaagd. 

 

Je kan de dagvaarding zien als een schriftelijke oproep om voor de rechter te komen. Dit kan zowel de rechtbank als de kantonrechter of het gerechtshof zijn. Het is als gedaagde verplicht om op het afgesproken tijdstip voor de rechter te verschijnen. Komt de gedaagde niet opdagen? Dan geeft de rechter de eiser automatisch gelijk. Wanneer hij wel komt opdagen en de eiser krijgt gelijk, dan wordt de volgende fase van de incassoprocedure in gang gezet.  

Beslag leggen op eigendommen van de debiteur

De laatste fase van de incassoprocedure wordt ook wel de executiefase genoemd. Zodra de schuldeiser het gelijk van de rechter heeft gekregen, is de debiteur verplicht om het verschuldigde bedrag te betalen. Wanneer dit alsnog niet is gebeurd wordt de executiefase gestart. Dit mag het incassobureau niet zelf uitvoeren. Daarom wordt er een deurwaarder ingeschakeld. De deurwaarder zal er alles aan doen om het verschuldigde bedrag te innen. Hij mag hiervoor beslag leggen op het salaris, bankrekeningen, een uitkering of (on)roerende zaken van de debiteur.  

 

Uiteraard is beslaglegging écht de uiterste manier waarop (een gedeelte van) de schuld teruggekregen kan worden. De eigendommen van de debiteur zullen verkocht worden op een veiling. Vaak wordt een beslaglegging ook meer gebruikt als een dwangmiddel om de debiteur alsnog te laten betalen. Een deurwaarder mag op de volgende zaken beslag leggen: 

 

  • Loon, salaris en bankrekening 
  • Roerend goed (computer, auto, inventaris, voorraad) 
  • Onroerend goed (gebouwen die eigendom zijn van debiteur) 
  • Goederen van een derde partij waar de debiteur nog geld van krijgt 

Incassobureau inschakelen of volledige debiteurenbeheer uit handen geven?

Heb jij een klant die weigert een openstaande factuur te betalen en wil je hiervoor een incassobureau inschakelen? Dan kunnen wij aan de slag met jouw incassoprocedure. Ben jij te veel tijd kwijt aan het beheren van jouw debiteuren? En wil je graag het gehele debiteurenbeheer op een professionele manier uit handen geven? Dan kunnen wij dit voor jou doen. Check op onze pagina over debiteurenbeheer hoe wij dit aanpakken. Wil jij kennis maken met een van onze medewerkers? Neem dan gerust contact met ons op en wie weet gaan wij binnenkort aan de slag met jouw incassoprocedure! 

Uw geld snel incasseren?

Bij Gocasso zorgen we ervoor dat elk dossier de aandacht krijgt die het nodig heeft. Wilt u kennismaken met de directe werkwijze van Gocasso? Dien dan meteen uw incasso in en we gaan zo snel mogelijk voor u aan de slag!