Debiteurenbeheer uitbesteden of zelf doen?

Moet jij debiteurenbeheer uitbesteden of moet jij dit zelf doen? Dat is afhankelijk van een aantal  factoren. Het hangt met name af van de hoeveelheid debiteuren die je maandelijks hebt.

Alles over debiteurenbeheer

Moet jij debiteurenbeheer uitbesteden of moet jij dit zelf doen? Dat is afhankelijk van een aantal  factoren. Het hangt met name af van de hoeveelheid debiteuren die je maandelijks hebt.

Qua hoeveelheid debiteuren en de hoeveel tijd die er mee is gemoeid is het in het algemeen is het zo dat kleine bedrijven debiteurenbeheer beter zelf kunnen doen en dat  (middel)grote bedrijven het beter kunnen uitbesteden.

Maar ook als jij er zelf geen zin in hebt omdat jij met je core business bezig wil zijn is het verstandig om debiteurenbeheer uit te besteden.

Spring snel naar:

1. Wat is debiteurenbeheer?

En wanneer doe je het goed?

Met debiteurenbeheer beheer jij jouw klantdebiteur. Dit proces loopt al voordat je de overeenkomst aangaat met een klant en eindigt op het moment dat de klant tot betaling is overgegaan en jij deze hebt ontvangen.

Debiteurenbeheer: ‘procedures en besluiten die worden uitgevoerd om te zorgen dat de klant zijn factuur voldoet.’

Van belang is een goede administratie. Hiermee voorkom jij namelijk dat klanten niet of niet op tijd hun facturen betalen. Goed debiteurenbeheer zorgt ervoor dat jouw facturen zo snel mogelijk en volledig betaald worden.

Als de administratie niet op orde is, kan dit in het ergste geval resulteren in jouw eigen faillissement. Dit wil jij natuurlijk voorkomen en daarom is goed debiteurenbeheer van essentieel belang. Jij kunt bij een afgesproken betaaltermijn van 14 dagen niet na een maand gaan bekijken of een factuur ook betaald is

2. Hoe werkt debiteurenbeheer?

Een vast proces

Om de debiteuren goed op te volgen, moet je een vaste tijdlijn van acties aanhouden. Zorg dat je een vast workflow hebt om dit proces optimaal te laten verlopen en denk ook na over de acties die jij wil uitvoeren en de haalbaarheid van de uitvoering daarvan.  Een voorbeeld van een workflow debiteurenbeheer kan zijn:

 • Betaalherinnering: 10 dagen na factuurdatum
 • Telefonische herinnering: 15 dagen na factuurdatum
 • Aanmaning: 20 dagen na factuurdatum
 • Laatste telefonische poging: 25 dagen na factuurdatum
 • Factuur naar externe incassopartner: 30 dagen na factuurdatum

Overigens, debiteuren raken bekend met het proces en stellen daarom ooit betaling uit tot de laatste brief of poging. Het kan goed werken om in bepaalde gevallen je debiteurenproces aan te passen of in te korten.

Een optimale merkbeleving

Met branding leggen we het fundament zodat je merk klaar is voor verandering. We gaan kijken naar waar je vandaan komt, want de oorsprong is ontzettend belangrijk, en gaan van oud naar nieuw. Zonder daarbij je eigen identiteit te verliezen.

De positionering van je merk is ontzettend belangrijk. Daarbij kun je denken aan waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Wie is nu je doelgroep en wie wil je gaan bereiken? Is jouw product future-proof? Daar gaan wij voor zorgen. Knallen met jouw merk. Zowel visueel als met je naamsbekendheid. Laten zien wie je bent. Dat is branding voor ons!

3. Tips voor debiteurenbeheer

Hoe beheer je je debiteuren optimaal?

 • Houd de debiteurenadministratie strak bij
 • Check je klanten voorafgaand aan de overeenkomst
 • Maak duidelijke afspraken over de betalingstermijn
 • Factureer snel na levering
 • Stuur kort na het verstrijken van de betalingstermijn een betalingsherinnering
 • Neem ook telefonisch contact op met de klant en stuur daarna een aanmaning als de betaling uitblijft
 • Geef de vordering uit handen, want vreemde ogen kunnen nogal een dwingend werken
 • Als jij je debiteurenbeheer kunt automatiseren is dat zeker een aanrader

Uw geld snel incasseren?

Bij Gocasso zorgen we ervoor dat elk dossier de aandacht krijgt die het nodig heeft. Wilt u kennismaken met de directe werkwijze van Gocasso? Dien dan meteen uw incasso in en we gaan zo snel mogelijk voor u aan de slag!